30.01.19

Міжнародний рік періодичної ситеми елементів

http://zno-sumy.at.ua/index/periodichna_sistema_elementiv_korotka_forma
      У 2019 році виповнюється 150 років із дня створення Д. І. Менделєєвим періодичної таблиці елементів. У зв’язку з цим 2019 рік Генеральною асамблеєю ООН оголошено Міжнародним роком Періодичної таблиці хімічних елементів. Координатор заходів ЮНЕСКО щодо святкування Року Жан-Пол-Нгома-Абіата заявив, що періодична таблиця – унікальний інструмент, який дає вченим можливість передбачати появу і властивості елементів та їх сполук на Землі та у Всесвіті.
На момент відкриття Періодичного закону і періодичної таблиці було відомо лише 63 елементи. Сьогодні в таблиці 118 елементів, із яких перші 94 зустрічаються у природі, а решта 24 були створені в лабораторіях в останні десятиліття шляхом ядерних реакцій. Останні чотири надважкі елементи було
відкрито в 2016 році. Це ніхоній, московій, теннессин та оганессон з порядковими номерами 113, 115, 117 і 118 відповідно. Щоб підтвердити ці елементи було витрачено десятиліття та зусилля всієї міжнародної наукової спільноти.
    У рамках урочистостей з приводу святкування Року Європейське хімічне товариство EuChemS опублікувало нову версію періодичної таблиці. Вона створена таким чином, щоб площа, зайнята кожним елементом, відображала його кількість за логарифмічною шкалою. Знайдіть та дослідіть разом із учнями таку таблицю -  це дасть багато інформації для роздумів!
   Ідею проголошення Року підтримали понад 150 провідних світових наукових центрів, зокрема Міжнародний союз теоретичної і прикладної хімії, Міжнародний союз теоретичної і прикладної фізики, Європейська асоціація хімічних і молекулярних наук, Міжнародна рада з науки, Міжнародний астрономічний союз, об'єднаний інститут ядерних досліджень (ОІЯД), Міжнародний союз історії та філософії науки.
     У програмі Міжнародного року – велике число заходів: симпозіуми, круглі столи, науково-практичні конференції, які будуть проведені у багатьох країнах світу.
      Сподіваємося, у ваших навчальних закладах також відбудуться певні заходи, присвячені цій науковій події!



Немає коментарів: